Teksten over onderwijs, openbaar bestuur en zorg


Ervaring met diverse tekstsoorten

Helderheid voorop

Een heldere tekst komt tot stand door vragen te stellen. Ik vraag naar de hoofdboodschap, naar wie u wilt bereiken en wát u wilt bereiken. Ik vraag ook inhoudelijk flink door. Mijn kennis van onderwijs, openbaar bestuur en zorg helpt daarbij. Ik luister goed naar de antwoorden, verplaats mij voortdurend in de lezer en schrijf uiteindelijk de tekst. Of ik redigeer die van u.

Van journalistiek artikel tot speech

Ik ben thuis in verschillende tekstvormen. Ik heb veel ervaring met interviewartikelen, nieuwsberichten, folders, brochures, publieksuitgaven van adviezen, speeches en blogs (het meest recente voorbeeld van het laatste is Gezocht: competente contactpersoon).

Advies- en beleidsteksten

Piramidaal schrijven

Tegenwoordig besteed ik een groot deel van mijn tijd aan adviesrapporten en beleidsnotities. Wat is daarvoor de beste structuur? Hoe vermijd je complex taalgebruik zonder te vervallen in jip-en-janneke-taal? 

Het antwoord: zet de kern voorop. Stel een vraag, geef direct het antwoord (dit is de conclusie of hoofdboodschap) en onderbouw dit met alleen relevante bevindingen uit het onderzoek. De rest kan naar de bijlagen. 

Rapporten die volgens deze ‘piramidale’ structuur zijn opgebouwd, bedienen de scannende lezer beter en hebben meer overtuigingskracht. Bovendien dwingt het vraag-antwoordstramien de schrijver om helder te formuleren. Lees meer over deze werkwijze.